Dossier: Pino

Pino is een grote blauwe vogel, gelijkend aan zijn Amerikaanse neef ‘Big Bird’. Hij stelt een jongentje van 4 jaar voor; Hij is altijd vrolijk en nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren, maar hij kan ook heel gevoelig zijn. Hij is jonger dan Tommie en Ieniemienie, wat er voor zorgt dat hij af-en-toe wat wordt gekleineerd. Vanwege zijn jonge leeftijd speelt hij altijd graag met Purk. Pino is bekend om zijn karakteristieke lach.

Pino is vanaf het begin van Sesamstraat in 1976 één van de hoofdpersonen in de serie. Hij startte als een lompe vogel met een Belgisch accent. Inmiddels, 6 poppen later, is hij een jong kind met een buitengewone lengte. De 1e pop was gemaakt door producer Tom Hasebos, hij wou graag dat kinderen hun fantasie gebruikten om te bedenken wat voor vogel Pino was, hoewel hij stiekem zelf in het achterhoofd had dat Pino een pinguïn was.

In de loop der jaren werd Pino lichter, zijn witte buik werd blauw, net als de rest van zijn lichaam, zijn poten werden langer, en zijn ogen veranderden van realistisch naar cartoonesk. Pino veranderde het ergst in 1999: Om hem jonger te laten lijken werd zijn bek korter gemaakt, kreeg hij gele veren rond zijn ogen en kwamen er kleurige veren bovenop zijn hoofd.

De pop is in de loop van tijd door verschillende poppenspelers gespeeld:
-Dirk Grijspeirt (1976)
-Theo Joling (1977)
-Bert Plagman (1979)
-Erik J. Meijer (1980)
-Leo Dijkgraaf (1984).
In 1991 begon Renée Menschaar met het spelen van Pino, zij is tot op heden de vaste actrice voor de grote vogel, die wel altijd een jongetje is gebleven.

Reneé kan niet door het pak heen kijken, daarom heeft zij een televisiemonitor op haar buik vastzitten. Op die monitor worden de beelden van de camera’s doorgegeven, zo kan Renée altijd zien waar zij loopt. Menschaar begon als rechterhand van Tommie, net als Catherine van Woerden (Ieniemienie) en Judith Broersen (Purk).

Pino wordt vaak verward met zijn Amerikaanse neef ‘Big Bird’, of in het Nederlands ‘Neef Jan’. In het begin van Sesamstraat werd de gele vogel vertaald als Pino, waardoor er verwarring ontstond bij de kijkers: ‘Is Pino nou geel, of toch blauw?’ ‘Big Bird’ komt in de Nederlandse serie niet voor, maar wel in boeken, magazines en videobanden/dvd’s.

‘Big Bird’ of ‘Neef Jan’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s